Jaterní očista     

Játra jsou hlavní čistící orgán těla. Fungujou jako takový filtr, který zpracovává všechny jedy a toxiny, které do sebe dostáváme a stará se o to, aby bylo napácháno co nejmíň škody. 

 Naštěstí tu máme skvělou, přírodní detoxikační kůru! Nejlepší čas na jakoukoli očistu je sice vždycky na jaře nebo na podzim, ale cítíte li se na ni, udělejte očistu kdykoli v průběhu roku.

Východní medicína často považuje játra za jeden z hlavních zdrojů lidského zdraví i všech nemocí. V Číně například odvozují velikou spoustu neduhů, kterými dnes v západní civilizaci trpíme od tzv. „stojaté krve“, což je stav, při němž nemáme dostatečně čistou a „čerstvou“ krev právě kvůli špatně pracujícím játrům (Pitchford 2002). V těle se potom hromadí škodliviny a je ideálním prostředím pro parazity,  bakterie, houby apod.)

Žlučník, malý váček pod játry, který shromažďuje žluč (tekutina z jater) která nám pomáhá trávit tuky. Jenomže v důsledku nesprávné životosprávy se nám v něm často začnou tvořit kameny, které potom blokují průchod žluči dál do trávicího traktu. Nemusíte mít zrovna hned žlučníkový záchvat, aby se vám potom špatně trávila potrava a ovlivnilo to právě i funkčnost jater. Doktorka Hulda Clark, která následující očistu vymyslela, dokonce tvrdí, že zanesený žlučník je příčinou nejen zažívacích potíží a alergií, ale třeba i chronických bolestí zad.

Co jsou žlučové, žlučníkové kameny?

 

Žlučové kameny jsou víceméně krystaly vytvořené z nějrůznějších složek žluči, které se kupí. Běžný člověk prý může mít v těle klidně okolo 2000 – 5000 žlučových kamínků a uvádí se, že pokud jich během očisty vyloučíte víc jak 200, měli byste celý proces během následujících 6-8 týdnů zopakovat. Ideální stav je prý napočítat okolo 20 kamenů.

Ale pozor! Ne všechno, co se ve vás totiž při očistě pohne, jsou „opravdové“ žlučové kameny, které se vám v těle léta hromadí. Postupně se totiž přišlo na to, že valná většina z toho, co z vás odejde, jsou „jen“ žlučové a cholesterolové krystalky, které se vám v těle vytvoří přes noc přímo během detoxu. Tzn. veliká část z těch údajných 5000 kamenů je pravděpodobně pohyblivých, resp. prostě se utvoří a pak zase vstřebají, a tak pořád dokolečka. Nicméně dobrá zpráva je, že pokud v sobě opravdu máte i kameny, potom se během téhle očisty šetrně zbavíte i jich.

Pro a proti detoxu:

+ trvá jen asi 24 hodin

+ nemusíte držet žádný náročný půst

+ bezpečnost

+ údajně je to jedna z nejúčinnějších očist jater a žlučníku vůbec

+ jiná přírodní cesta jak se zbavit žlučových kamenů, než tahle, víceméně není

+ pročistíte se a můžete se zbavit i chronických neduhů

- ta epsomská sůl je fakt humus!

- může se vám v průběhu dělat trochu nevolno

- druhý den je potřeba pohybovat se v doběhové vzdálenosti od WC…

Kdy očistu nedělat:

Ještě než začnete nadšeně plánovat, kdy do toho skočíte po hlavě, tak je potřeba vědět, kdy naopak neskákat. Tato očista je všude uváděná  jako jedna z nejbezpečnějších vůbec, nicméně pořád je to pro tělo určitý druh zátěže, takže jí nedělejte pokud:

  • jste nemocní
  • máte nějaký zánět nebo infekci
  • Názory jestli je očista vhodná pro těhotné, se dost liší. My si ale myslíme, že je lepší počkat, než bude rybátko na světě, protože jakýkoli detox je pro tělo přece jen zátěží a těch 9 měsíců už se to nezblázní.

Příprava:

Kůru je si nejlepší naplánovat na někdy, kdy víte, že budete mít klid. Počítejte s tím, že v den D budete potřebovat volné odpoledne, přičemž se všechno spustí v 18:00 a ke spánku se odbavíte už ve 22:00. Druhý den si nechte volný tak, abyste se mohli flexibilně přizpůsobovat občas poměrně nevyzpytatelným potřebám svého těla…

Proto, aby očista proběhla tak, jak má, je ale několik dní dopředu potřeba dodržovatněkolik doporučení pro hladký průběh očisty a maximální výsledky.

7 dní předem:

Začnětě si šetřit játra i žlučník:

  • Vynechejte tučnou, těžkou stravu. Nejezte nic smaženého, omezte příjem mléčných výrobků a tlustého masa.
  • Jezte víc vlákniny. Pročistí vám střeva, což se vám bude hodit.
  • Jezte hlavně zásadotvorné potraviny, což je mimochodem dobrý dělat pořád, celej život a už nikdy jinak!
  • Vyhněte se alkoholu a omezte kávu

5 – 4 dny předem:

  • Omezte příjem i těch zdravějších tuků jako jsou třeba ořechy nebo avokádo
  • Pijte 1x denně sklenici jablečné šťávy, ta totiž pomáhá žlučníkové kameny rozmělňovat, aby se vám potom třeba někde nezasekly. Chce to nejlépe domácí mošt přímo z odšťavňovače a nebo si sežeňte 100% čerstvou šťávu (většinou ji mají v obchodech se zdravou výživou). Džusy z obchodů nekupujte, jsou z koncentrátu a plné cukru.

Postup v den očisty:

Při očistě je velmi důležité načasování! Proto respektujte uvedené hodiny a snažte se jednotlivé fáze nezpožďovat o víc než 15 minut.

Epsomská sůl působí jednak projímavě a druhak pomáhá kameny rozmělňovat tak, aby se po cestě nikde nezasekly. Olivový olej se šťávou potom působí jako „nakopávač“ celého procesu, kdy se uvolní velké množství žluči najednou a kameny se tak rozpohybují.

Tip: k tomu, aby z vás všechno mohlo odejít v klidu a míru, je dobrý mít čistá střeva. Proto pokud máte přístup k hydrocolon terapii, tak si na ní s nějakým předstihem zajděte a nebo si kupte v lékarně to, čemu se odborně řiká „irigátor“ (stojí asi 170 kč) a lidově klystýr. Můžete si ho klidně udělat doma, dokonce se to i jednou za čas doporučuje (Pitchford 2002). Návod jak na to, najdete třeba tady a poměrně názorná (ale zase ne moc, nebojte!!:)) ukázka je třeba tady, i když jenom v angličtině.

Co budete potřebovat:

  • 4 polívkové lžíce epsomké soli (síran hořečnatý), mají ji v lékárnách
  • 3 x 250 ml (750 ml) vody
  • 125 ml olivového oleje (je lepší nějaký lehčí, aby vám nebyl moc těžký do břicha, ale určitě extra vergine, žádný levný olej na smažení nebo tak něco! Ty bývají přepálené a mají spoustu volných radikálů)
  • 125 ml šťávy z 1/2 růžového grepu nebo z několika citrónů (pokud je máte v lednici, tak je vyndejte, budete je potřebovat v pokojové teplotě)

IMG_8515

Ráno začněte sklenicí moštu a lehkou, dobře stravitelnou snídaní s minimálním obsahem tuku. Ideální je třeba ovesná kaše s ovocem nebo nějaký ovocný smoothie, ale bacha, žádné mléko, máslo ani nic takovýho. Tím, že nebudete jíst nic tučnýho se vám totiž v těle nahromadí žluč, vytvoří v játrech tlak a díky tomu se potom zbavíte víc kamenů najednou. I k obědu si proto dejte něco malýho a lehoučkýho, pohankovou kaši, kuskus s vařenou zeleninou nebo tak něco. Žádné maso a nic tučného. Po 14:00 už nic nejezte ani nepijte, protože byste si tím mohli pozdějc přitížit.

  • 14:00: Připravte si solný roztok. Do 750 ml vody rozpusťte 4 polívkové lžíce epsomské soli a buďte rádi, že zatim nevíte, jak to chutná!:D Na některých stránkách doporučujou přidat trochu citronové šťávy, jinde vodu úplně nahrazujou jablečným moštem… ale já jsem na tyhle bezva vylepšováky bohužel přišla pozdě, takže jsem se držela vody.:)
  • 18:00: Odlijte si 185 ml vody se solí a vypijte svojí první dávku. Tento lektvar jesilně nechutný, ale vskutku zázračný. Po dopití se můžete napít trochy obyčejné vody a nebo si vypláchnout pusu.
  • 20:00: Je čas na druhou dávku (zase 185 ml) epsomké soli.
  • 21:30 – 21:45: Připravte se, že za chvilku půjdete už jen ležet, tedy připravte se ke spánku. Také si připravte hlavní detoxikační nápoj. V dobře uzavíratelné sklenici pořádně protřepejte 125 ml olivového oleje se 125 ml grepové nebo citronové šťávy tak, aby vám vznikla kompaktní emulze. Ale JEŠTĚ TO NEPIJTE!
  • 22:00:  Vezměte si sklenici s olejem a šťávou k posteli a ve stoje emulzi vypijte. Nemělo by vám to zabrat víc než 5 minut. Jakmile dopijete, jděte si co nejrychlejc lehnout. Tohle je podle Dr. Clakové zcela zásadní. Položte se na pravý bok, stulte se do klubíčka, kolena u hrudníku a snažte se takhle ležet nehnutě alespoň 20 minut. Představujte si, co se ve vás asi zrovna děje. Možná pocítite, jak se vám žlučníkové kameny uvolňují a začínají putovat tělem, nicméně oni se díky epsomské soli rozpouští (netrpěli jste zbytečně), takže taky nemusíte cítit nic. 
  •  
  • 6:00 (druhý den): Čeká vás 3. dávka solného roztoku. Pokud je vám trochu špatně, tak chvíli počkejte a nebo si dejte hrst suchých ovesných vloček a až potom sůl vypijte. Jdete si opět lehnout.
  • 8:00: Poslední epsonký lektvar a ještě odpočinek. Nevzdalujte se od WC.
  • 10:00: Začínáme se vracet ke stravě. Ideální je půst přerušit další sklenicí čerstvé jablečné šťávy a za půl hodiny potom si dát nějaké ovoce nebo obyčejnou ovesnou kaši. S postupem dne můžete začít jíst normálně, nicméně stále platí, abyste žlučník zbytečně nenamáhali (tzn. nejezte nic tučného a pozor na česnek).

Uděláme kamínkům pááá pááá!

No a jak by to mělo celý vlastně dopadnout? Jak už jsem naznačila v předešlém popisu postupu, měly by z vás druhý den po začátku kůry začít odcházet žlučové kameny a kamínky. Poznáte je tak, že narozdíl od zbytku obsahu střev, který klesne na dno mísy, plavou a budou mít zelenkavou až khaki barvu. Budou se taky hodně velikostně lišit. Mohou mít velikost od maličkých až po nekolik cm. Každopádně se budete určitě divit, kolik jste toho v sobě měli a už jen z toho vědomí, že teď je to pryč, vám hned bude hej!

kameny